verslag van de Broers&Zussen middag 22-08-15

mayd

Broers&Zussen middag 22-08-2015.

Om 13 uur verzamelen we bij het Egboetswater. Doordat er een aantal kinderen afgezegd hadden waren we met 3 kinderen waardoor er veel individuele aandacht mogelijk was. Het was heerlijk weer. We kwamen al snel langs de bramenstruiken die vol rijpe bramen hingen. De kinderen hadden een bakje meegenomen en vol enthousiasme werden de heerlijke bramen geplukt  en was ‘het ijs al snel gebroken’.

Na het voorstellen kwamen de verhalen snel. Het is mooi om te zien dat de kinderen, doordat ze herkenning zien en horen, allemaal redelijk gemakkelijk over hun eigen situatie praten.

Iedereen schreef iets op waar ze problemen mee hebben of wat ze graag anders zouden willen zien bij of met hun broers en zussen. Daarna mocht iedereen oplossingen aandragen hoe ze er anders mee om zouden kunnen gaan of het wat gemakkelijker zouden kunnen maken. Geweldig om te horen en te zien hoe ze allemaal bij elkaar betrokken zijn en oplossingen voor elkaar aandragen. En tsja, sommige dingen zijn nou eenmaal niet te veranderen, die zul je moeten accepteren en er voor jezelf een weg in moeten vinden om er beter of anders mee om te gaan.

Wat is het buiten zijn een enorme toegevoegde waarde voor een Broers&Zussen dag. Als het ze even ‘te heet onder de voeten wordt’ of ze zijn klaar met stilzitten, dan gaan ze gewoon even een spelletje doen, kijken in het rond (er is buiten altijd wat te zien) of gaan een rondje wandelen.

We hebben wat spelletjes gedaan gewandeld en gepraat, iets gegeten en gedronken en genoten van het mooie weer en de natuur. Ballonnen opgeblazen waar alle woede die de kinderen hadden in geblazen werd. Vervolgens hebben ze die ballonnen kapot geknald. WEG met die woede…daar hebben we niets aan! WAUW, wat voelt dat goed!

Natuurlijk hebben we ook, terwijl de voeten heerlijk in het water bungelden, de leuke dingen van onze broers en zussen opgenoemd en nagedacht over hoe we die leuke dingen vaker voor kunnen laten komen. Ook kun je proberen, als het eens niet zo leuk is, of zelfs moeilijk, om aan die leuke dingen te denken, waardoor het misschien net even minder moeilijk wordt.

Als afsluiter hebben we van riet wensbootjes gemaakt die we het water opgestuurd hebben.

Het was een fantastische middag met drie kanjers van kinderen.

Ik werd ontzettend geraakt toen één van de deelnemers tegen mij zei dat het zo’n fijne middag was geweest omdat ze allemaal broers en zussen met beperkingen hebben en ze elkaar begrijpen. “Want niemand begrijpt mij omdat het bij niemand thuis is zoals bij mij”.

Laat dat nou één van de redenen zijn waarom ik Broers&Zussen middagen organiseer. De erkenning en herkenning bij elkaar vinden, het lotgenotencontact, het weten dat je niet de enige bent.

De eerstvolgende Broers&Zussen middag staat gepland op zaterdag 19 december 2015. Aanvang 13.00 uur.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe berichten, vul dan hieronder je e-mail adres in en je mist niets.


 

Deel dit bericht op...Share on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on Facebook

Een gedachte over “verslag van de Broers&Zussen middag 22-08-15”

 1. Mooi Dorothé,

  Wat bijzonder om zoiets te doen en om zoveel voor deze kinderen, deze “brussen”, te kunnen betekenen.

  Als ouder van een gehandicapt kind probeer je voor je andere kinderen een ‘zo normaal mogelijk’ leven te leiden. Inderdaad, wij proberen het, maar we kunnen er eenmaal niet omheen dat het leven met een gehandicapt kind je leven totaal verandert. Heel veel draait nou eenmaal om ons gehandicapt kind, hoe moeilijk ik dat soms ook vind. En natuurlijk maak ik ook tijd vrij voor mijn grote dochter, doe ik leuke dingen met haar.
  Maar, het is toch anders……

  Dit raakt mij daarom ook, een opmerking van een “brus”:
  “Want niemand begrijpt mij omdat het bij niemand thuis is zoals bij mij”.

  Dat klopt en het doet ook pijn om dit te lezen!
  Want het liefst wil je als ouder dat je kind opgroeit in een ‘normaal’ gezin. Wens je hem of haar een gezond broertje of zusje, een speelkameraadje. Wil je niet dat je kind zich voor haar/zijn broertje of zusje hoeft te schamen. Wil je niet dat je kind zich verantwoordelijk hoeft te voelen voor haar/zijn broertje of zusje. Wil je dat je kind gewoon kind kan zijn!

  En daarom zijn onze kinderen kanjers!
  Het is niet altijd even makkelijk…..maar toch houden ze onvoorwaardelijk van hun broertje of zusje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *